Valószínűleg sok műértő a szívéhez kap, hogy honnan a bátroságom a pesto-t így készíteni, pláne "alla Genovese"-ként említeni. Mindazonáltal bátran vállalnék egy vak kóstolást azokkal a szószokkal, melyek semmiféle fémet (kést, botmixer-pengét, de még lábast) sem érintettek. A padlizsánkrémet sem rontottam még el soha a késemmel.
Felvezetőül legyen elég ennyi, lássuk a lényeget.
Hozzávalók:
10 dkg fenyőmag
2 csokor friss bazsalikom (ha nyáron gondoltunk rá, és van a fagyasztóban, akkor ugyanolyan kitűnő ezzel is - persze kiolvasztva)
1 dl extra szűz olívaolaj
3 gerezd fokhagyma
5 dkg parmezán sajt
2 tk. tengeri só
2 tk. frissen őrölt bors
Elkészítés:
Persze az olasz háziasszonyok még mindig mozsárban készítik, mint ahogy kézzel a patakban mosnak, és fel sem tudnak mindezen háborodni, mert azon túl, hogy nem tudnak magyarul, még internetet sem használnak :-)
Én azonban megelégszem azzal, hogy a hozzávalókat összemixelem. Először csak egy kevés olajjal, sóval, borssal. Ezeket később adagolom, egészen addig, míg a kívánt állagot és ízt el nem érem. Szerintem akkor jó, ha nem túl folyós.
Nem érdemes túl nagy tálban készíteni, mert akkor az edény falán végzi a nagyja.
Sokféle tésztának lehet isteni feltétje, én holnap (addig szépen összeérik a pesto hűtőben) gnocchit fogok készíteni hozzá. Ha beválik, majd megírom.