HTML

A Vágódeszka, és ami mögötte van...

Attól - és azoknak -, akik nem hivatásszerűen, de sűrűn és örömmel veszik elő a vágódeszkát. Vagy el sem rakják.

Friss topikok

Linkblog

Archívum

Pesto alla Genovese

2008.11.17. 19:34 Vágódeszka

 

Valószínűleg sok műértő a szívéhez kap, hogy honnan a bátroságom a pesto-t így készíteni, pláne "alla Genovese"-ként említeni. Mindazonáltal bátran vállalnék egy vak kóstolást azokkal a szószokkal, melyek semmiféle fémet (kést, botmixer-pengét, de még lábast) sem érintettek. A padlizsánkrémet sem rontottam még el soha a késemmel.

Felvezetőül legyen elég ennyi, lássuk a lényeget.

Hozzávalók:

10 dkg fenyőmag
2 csokor friss bazsalikom (ha nyáron gondoltunk rá, és van a fagyasztóban, akkor ugyanolyan kitűnő ezzel is - persze kiolvasztva)
1 dl extra szűz olívaolaj
3 gerezd fokhagyma
5 dkg parmezán sajt
2 tk. tengeri só
2 tk. frissen őrölt  bors

Elkészítés:

Persze az olasz háziasszonyok még mindig mozsárban készítik, mint ahogy kézzel a patakban mosnak, és fel sem tudnak mindezen háborodni, mert azon túl, hogy nem tudnak magyarul, még internetet sem használnak :-)

Én azonban megelégszem azzal, hogy a hozzávalókat összemixelem. Először csak egy kevés olajjal, sóval, borssal. Ezeket később adagolom, egészen addig, míg a kívánt állagot és ízt el nem érem. Szerintem akkor jó, ha nem túl folyós.
Nem érdemes túl nagy tálban készíteni, mert akkor az edény falán végzi a nagyja.

Sokféle tésztának lehet isteni feltétje, én holnap (addig szépen összeérik a pesto hűtőben) gnocchit fogok készíteni hozzá. Ha beválik, majd megírom.

 

Szólj hozzá!

Címkék: fokhagyma fenyőmag pesto bazsalikom

A bejegyzés trackback címe:

https://vagodeszka.blog.hu/api/trackback/id/tr3774216

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása