Lehetne töltött is, de ezt most máshogy volt kedvem elkészíteni. A szárított paradicsom a Fehérvári úti vásárcsarnok egyik kis boltjából való (akárcsak a pesto fenyőmagja), és nagyon finom volt. Lehet, hogy később írok még a boltról is.
Hozzávalók (a húshoz):
1,5 kg csirkemell filé
20 dkg szárított paradicsom
20 dkg mozarella sajt
3 tk só
3 tk frissen őrölt bors
1 dl olívaolaj
Elkészítés:
Először is a szárított paradicsomot áztasd be épp csak annyi vízbe, hogy elfedje (lehet fehérborba is, de a mostani paradicsom annyira finom volt, hogy nem akartam még egy ízt mellé - így a bort megittuk :-)) A csirkemelleket vágd szeletekre, majd klopfold ki. Erre nagyon jó technika, ha enyhén beolajozott folpack rétegek közt csinálod. Ha kész, szórd meg mindkét oldalát sóval, borssal. Egy olajjal kikent tepsibe rétegezd egymásra a csirkemellet, a lecsöpögtetett paradicsomot és a vékony szeletekre vágott mozarellát. Rétegenként pár csepp olívaolajat is tehetsz rá.
200°C-ra előmelegített sütőben sütsd 30 percig, majd 5 perc pihentetést követően vágd szeletekre.
Hozzávalók (a körethez):
30 dkg friss spenót (ha nincs burgonya, nincs paraj sem..)
50 dkg héjában főtt krumpli
1 fej vöröshagyma
1 cs. újhagyma
2 tk só
Elkészítés:
A spenótot ujjnyi vastag csíkokra vágva kevés olívaolajon párold meg. Vedd ki a serpenyőből, majd a helyén a nagyon apróra vágott hagymákat pirítsd le (ha szükséges, egy kis olajat adj még mellé). A meghámozott főtt krumplit tedd bele, és fakanállal törve-nyomkodva készíts egy kissé megpirult keveréket belőle, majd add hozzá a senótot. Ízesítsd a sóval, és melegítsd össze.
És a végére egy kis mártás hozzá:
5 dkg vaj
a paradicsom leve (amiben ázott)
Elkészítés:
Mivel olyan illatos maradt a lé a paradicsom után, hogy nem volt szívem kiönteni, így lett belőle mártás. Ehhez félretettem 4 paradicsomot (ami talán 2-3 dkg lehetett), és ezekkel együtt a levet felére forraltam, a végén pedig a vajjal tettem simábbá és krémesebbé. Ezzel locsoltam körbe az ételt.