A sütőtök megosztja az embereket. Vagy nagyon szeretjük, vagy nagyon nem. Akik hozzám hasonlóan kedvelik, azoknak ajánlom az alábbi ételt.
Hozzávalók:
1 db, kb. 2 kg-os sütőtök
1 tojás sárgája
2 dl főzőtejszín
6-8 dl csirke alaplé*
1-2 tk. só (attól függően, mennyire sós az alaplé)
a tálaláshoz tökmagolaj
Elkészítés:
A sütőtököt szeleteld fel, a magját távolítjd el, majd 180°C-os sütőben kb. 1 óra alatt süsd meg. Meg lehet előre is hámozni, de én nem szoktam, mert finomabb lesz héjával együtt sütve. Ha elkészült, a meghámozott darabokat kézi mixerrel pürésítsd, add hozzá az alaplevet, majd sózd meg. Miközben felforr, keverd el a tejszínt a tojássárgával, és ehhez a keverékhez kanalazz állandó kevergetés melett a forró levesből. Ha már kellően langyos, öntsd a levesbe, és folyamatosan keverve forrald fel.
Tálaláskor a tetejére lehet csepegtetni a tökmagolajat.
*Nyilván nincs mindenkinél állandóan kéznél egy-két liter alaplé, amit sok recept előszeretettel emleget. Nagyon finom lesz leveskockával elkészítve is!